
Un loc de muncă de la 9 la 17 din cadrul unei corporații arată altfel decât odinioară. Pandemia globală din 2020 a făcut ca tendințele designului pentru mediul de lucru să se modifice în ultima perioadă. Companiile au intrat în dezacord în privința așteptărilor, predicțiilor și aspirațiilor lor despre ceea ce „este” și ce „ar trebui să fie” biroul modern. Cu toate că dezbaterea despre designul mediului de lucru a fost plină de controverse, are și părțile ei pozitive. Angajatorii sunt atenți acum la ceea ce își doresc angajații, încercând să le satisfacă nevoile – dacă nu în totalitate, măcar parțial.
În 2024, tendințele mediului de lucru vor pune mai mult accent pe sporirea stării de bine și a productivității angajatului. În mod deosebit, apariția muncii hibride a schimbat modul în care companiile își ocupă spațiul de birouri. Chiar dacă la locurile de muncă există prezență fizică, aceasta este mai puțin previzibilă și constantă ca înainte, necesitând o îmbunătățire a trendurilor designului de birouri și a planurilor lor de amenajare.
Vă invităm să aflați cum își gestionează companiile spațiul în cazul muncii hibride, cum se adaptează la o piață în schimbare și cum își echilibrează noile strategii de afaceri.
Locuri de muncă hibride: accentul pus pe spațiile de lucru în colaborare și pe designul pentru mediul de lucru
Odinioară, slujbele erau ferm ancorate în clădirile de birouri. Acum însă, cu modelul muncii hibride, angajații doresc ca timpul petrecut la birou să fie mai productiv și mai plin de sens. Modelul hibrid permite un melanj de muncă de birou și muncă la distanță. După ce personalul a înțeles care sunt beneficiile muncii la distanță, a fost limpede că, într-un fel sau altul, aceasta nu avea cum să dispară.
Astăzi, angajații au așteptări mai mari când se află la birou, căutând ceea ce nu pot avea acasă. Munca hibridă necesită un spațiu de birouri care să îmbunătățească experiența angajaților, să încurajeze colaborarea și să contribuie la dezvoltarea companiei.
Prin urmare, ce înseamnă acest lucru pentru designul mediului de lucru?
Designul tradițional al mediului de lucru poate cuprinde mai mult personal decât spațiul în care se muncește hibrid. Datorită faptului că nu trebuie să primească un număr la fel de mare de angajați simultan, companiile pot reduce suprafețele mari pentru a găzdui grupuri mai mici.
Reducerea și economisirea costurilor de exploatare înseamnă că angajatorii pot să reinvestească banii în dotări noi pentru birouri. Pot pune la dispoziția angajaților lor facilități care să le îmbunătățească calitatea vieții la locul de muncă. Numărul mai mic de compartimente și un plan mai deschis permit amenajarea unei cantine complet echipate și a unor spații de relaxare. De asemenea, biroul poate cuprinde zone de lucru mai agile, precum banchete confortabile, separeuri sau benzi de alergare la birouri la care se lucrează în picioare.
Modelul hibrid are impact asupra biroului fizic prin proiectarea mediului de lucru ca ancoră socială pentru interacțiunea umană. Configurațiile hibride ale birourilor mai pot include zone de recreere și spații flexibile de birouri, fie că este vorba despre o cafenea, un lounge sau o sală de ședințe. În ultimă instanță, obiectivul este stimularea bunăstării angajaților și încurajarea muncii în echipă.
Sustenabilitate: lumina naturală și îmbunătățirea eficienței energetice a biroului
Companiile nu mai ignoră inițiativele sustenabile. Dimpotrivă, angajatorii pledează pentru sustenabilitate – căutând modalități prin care să facă birourile mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase pentru lucrători. Angajamentul lor față de sustenabilitate a influențat ultimele tendințe ale designului pentru mediul de lucru.
O clădire sustenabilă nu înseamnă doar o amenajare de birouri în care există coșuri pentru gunoi reciclabil. Ea presupune respectarea unor standarde noi – precum WELL Building Standard – care se concentrează asupra bunăstării holistice a ocupanților clădirilor. WELL Building Standard urmărește să ofere spații mai bine concepute și gândite cu un scop anume. Proiectarea sustenabilă a birourilor îmbunătățește calitatea apei, a luminii naturale și a aerului.
Angajații se așteaptă din ce în ce mai mult ca firmele să-și reducă amprenta de carbon. Pentru a realiza lucrul ăsta, companiile pot alege echipamente ecologice, cum ar fi dozatoare de apă, automate pentru vânzare și imprimante eficiente din punct de vedere energetic. În cele din urmă, reducerea gazelor cu efect de seră pe care le generăm va avea un impact pozitiv asupra planetei noastre.
De asemenea, organizațiile pot avea un impact sustenabil dacă includ:
- Mobilier reciclat
- Materiale cu conținut reciclat ridicat
- Iluminare LED
- Politici bazate pe eliminarea hârtiei
- Căni de cafea și farfurii reutilizabile
În perspectiva anului 2024, companiile sunt decise să facă o prioritate din sănătatea și protecția angajaților lor. BREEAM sau LEED sunt certificări excelente pentru evaluarea sustenabilității clădirilor. Ambele țin cont de faptul că proiectarea unui spațiu responsabil față de mediul înconjurător îmbunătățește calitatea vieții. În definitiv, modelele sustenabile ne hrănesc trupurile, ne mențin conectați și ne inspiră cele mai reușite creații.
Birourile inteligente: utilizarea tehnologiei pentru a face birourile fizice mai accesibile
Birourile inteligente îmbină tehnologia, datele și designul pentru mediul de lucru. Mai concret, tehnologia inteligentă colectează datele clădirii pentru a contribui la luarea unor decizii de proiectare în cunoștință de cauză. Aici sunt incluși senzori care monitorizează calitatea aerului, utilizarea spațiului și nivelurile de lumină naturală pentru a înțelege mai bine felul în care sunt folosite spațiile, făcând ajustări în consecință.
Anul trecut, Gymshark a instalat iluminarea inteligentă concentrată pe om (HCL) – un sistem care creează o iluminare ce imită lumina solară naturală. Sistemul HCL comercial evaluează și optimizează constant designul de birou Gymshark pe măsură ce afacerea evoluează. Luând în considerare beneficiile HCL – concentrare a angajaților și randament de lucru îmbunătățit –, mai multe companii au început să le urmeze exemplul.
Tehnologia inteligentă, cum ar fi rezervarea birourilor, poate să stabilească gradul de ocupare al birourilor, influențând în mod direct designul pentru mediul de lucru. Aceste date ajută companiile să decidă cât de multe birouri trebuie să aibă, unde trebuie acestea amplasate și cum să regândească spațiul suplimentar de birouri. Configurațiile moderne de birouri reflectă acest lucru prin coridoare mai largi, birouri mai puține și mai multe spații de „relaxare”. Această tendință în materie de birouri oferă lucrătorilor mai mult spațiu pentru a se simți mai protejați.
Designul modern de birouri: furnizarea de facilități pentru combaterea epuizării angajaților
Ca urmare a muncii la distanță și hibride, companiile au găsit modalități creative de reutilizare a suprafețelor și clădirilor rămase vacante. Acestea se străduiesc să combată epuizarea angajaților printr-un design modern de birouri.
Nu este niciun secret că profesioniștii din zilele noastre întâmpină dificultăți în a găsi echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Mulți dintre ei refuză să-și ia concedii de odihnă și lucrează ore suplimentare în exces – chiar și când sunt bolnavi – din cauza faptului că fac o prioritate exagerată din munca lor. Angajații se confruntă chiar și cu sindromul de surmenaj Zoom („Zoom fatigue”) după ce își încheie conversațiile virtuale, nivelul lor de energie prăbușindu-se. Companiile investesc în facilități care pot fi rezervate pentru a contracara acest fenomen.
Unele birouri moderne incorporează un centru de fitness integrat. Angajații se pot întâlni cu colegii lor pentru antrenamente sau pentru cursuri de fitness ca să socializeze și să-și reducă stresul. Pentru combaterea epuizării, programele de yoga și de meditație s-au numărat printre cele mai populare.
Facilități suplimentare pentru birourile moderne:
- Grădiniță de zi cu acces instantaneu
- Centru de imprimare
- Sală de jocuri
- Sală de mese
- Cameră de relaxare
- Coridoare mai largi
Cu ajutorul unui proiect de amenajare mai bun, biroul poate deveni un loc în care să ne simțim bine, care să încurajeze îngrijirea personală și să stimuleze concentrarea. Modelul hibrid susține echilibrul dintre viața profesională și cea personală atunci când amenajarea biroului se axează pe experiența angajatului.
Biroul flexibil
Realitatea modernă și mediile noastre profesionale s-au transformat într-o manieră dramatică după 2020. Pe măsură ce ne apropiem de noul an, anticipăm că aceste tendințe în materie de design de birou vor continua să câștige teren.
Schimbarea copleșitoare către munca hibridă persistă și, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii se adaptează noului model, numărul birourilor care vor fi regândite va deveni mai mare. Reducerea numărului de clădiri și a costurilor imobiliare permite angajatorului să investească în bunăstarea personalului lor.
Chiar dacă dezbaterea referitoare la biroul ideal rămâne deschisă, nevoile angajaților nu se schimbă. Aceștia își doresc un spațiu de birou flexibil care să le ofere ceea ce nu pot găsi acasă – ambiente unice în care să se concentreze, să colaboreze și să se revigoreze.